Panel Radyatör Petekleri Neden Isınmaz?

05.12.2022
Panel Radyatör Petekleri Neden Isınmaz?
Blog

Evlerimizde en yaygın tercih edilen ısınma araçlarından birisi de panel radyatörlerdir. Bu blog yazımızda panel radyatörlerin petekleri ısınmadığında buna sebep olabilecek nedenleri sizler için derledik.

Tesisatta kombi ilk çalıştırma sırasında radyatör ısınmıyorsa:
Panel radyatör üst/alt vanaları kapalı veya kısılmış olabilir
Panel radyatörde hava olabilir
Giriş/çıkış hatları çapraz bağlantı yapılmamış olabilir (1,5 m’den uzun panel radyatörlerin verimli çalışması için giriş/çıkış hatlarının çapraz bağlantı yapılması gerekmektedir)
Uzun mesafeli hatlarda boru çapı doğru seçilmemiş olabilir
Sonradan yapılan sıva üstü tesisatlarda panel radyatör dağılımı dengeli yapılmamış olabilir
Tadilat olarak sonradan eklenen radyatör hatlarında yeterli dolaşım olmaması nedeniyle yeterli ısıtma yapamıyor olabilir
Kombi pompası yetersiz olabilir
Tesisat boruları ters bağlanmış olabilir

Daha önce iyi ısınan radyatör sonradan ısınmıyorsa:
Panel radyatör içinde yeni su doldurulduğunda hava olabilir
Tesisat borularında veya panel radyatörlerde çamur, tortu birikmesi ile tıkanıklık olabilir

Panel radyatörlerin üst kısmı soğuk alt kısmı sıcaksa:
Panel radyatörlerinizin üst kısmı soğuk, alt kısmı sıcaksa radyatörlerinizin havasını almalısınız.

Panel radyatörlerin üst kısmı sıcak alt kısmı soğuksa:
Panel radyatörlerinizin üst kısmı sıcak, alt kısmı soğuksa panel radyatörlerinizin iç kısmını temizletmeli ve bakımını yaptırmalısınız.

Panel radyatörlerin verimli çalışabilmesi için ayrıca dikkat edilmesi gereken bir iki konuyu da hatırlatmak isteriz:
Panel radyatörlerin üstüne tül ve perde gibi eşyaların gelmesi panel radyatörler yeterince ısınsa da verimli bir ısıtma sağlamaz
Kanepe, koltuk, dolap gibi eşyalarla panel radyatörlerin ön yüzeylerinin kapatılması verimli ısınmanızı engeller
Panel radyatörlerin üstüne hava akışını engelleyecek biçimde eşya konması, alt kısımlarının eşyalarla kapatılması veya radyatörlerin kapalı dekoratif dolaplar içinde bulunması ısıtmadan verim almanızı engeller

Panel Radyatörlerin havası nasıl alınır?
Kombinizin ısı ayarını yüksek sıcaklık seviyesine ayarlayın. Sonra tüm radyatörlerin ısınıp ısınmadığını kontrol edin. Isınan radyatörlerin giriş ve çıkış vanalarını kapatın. Isınmayan bir radyatör var ise onun havasını almak ve onun da ısınmasını sağlamak için;

Radyatörün yanında bulunan ve radyatörde biriken havanın tesisattan alınmasını sağlayan Purjör vanasını saat yönünün tersine doğru açın. Açmak için Purjör anahtarı ya da düz ağızlı bir tornavida kullanabilirsiniz.
Radyatörün Pürjör vanasından önce hava çıkacak ve su akacaktır. Radyatördeki suyun zemine dökülmesini engellemek için bir parça bez ve küçük bir kap kullanabilirsiniz.
Pürjör vanasından sıcak su akmaya başladığında bu vanayı saat yönüne doğru sıkarak kapatabilirsiniz. Bu işlemi diğer radyatörler için de uygulamalısınız. Bu işlemler sırasında kombinin su basıncı düşmüş olacağından; su takviyesi yaparak basıncı 1,5 bar seviyesine getirerek kontrol etmelisiniz.

Panel Radyatörlerin Temizliği Nasıl Yapılır?
Panel radyatörlerinizin hem iç hem de dış temizliğini yaparsanız radyatörlerinizden daha yüksek verim alabilir, uzun ömürlü olmasını sağlar ve radyatörlerde biriken tozların sağlığınızı olumsuz etkilemesinin de önüne geçebilirsiniz. Radyatörlerin iç temizliği için profesyonel bir hizmet alınması gerekmektedir. Bu hizmet için yetkili servislerden destek alınmalıdır. Dış temizliğini ise evde kendi imkanlarınız ile kolaylıkla yapabilirsiniz. Dış temizliği için bazı tüyolar:

Temizleme işlemini rahatça yapabilmeniz için ısıtma sistemini kapatın. Bireysel ısıtma sistemleri için kombinizi merkezi sistemler için ise radyatör vanalarından en az birisini kapatın.
Panel radyatörün ön yan kapaklarını aşağıdan yukarı doğru iterek çıkartın, daha sonra da üst kapağını çıkartın.
Öncelikle elektrik süpürgesi yardımıyla radyatörün içindeki, etrafındaki ve altındaki tozları temizleyin. Elektrik süpürgenizde uygun aksesuarlar var ise kanatların içine ve aşağıya kadar inebilirsiniz. Uygun aksesuarlar yoksa radyatör temizliği için özel fırçalardan yararlanabilirsiniz. Fırça temin edemediğiniz durumlarda ince uzun bir tahta parçasıyla nemli bir toz bezini radyatör kanallarından yukarıdan aşağıya doğru iterek her kanalı tek tek temizleyebilirsiniz. Tozu radyatörünüzün içinden ve arkasından almanın diğer bir yöntemi de saç kurutma makinesi kullanmaktır.
Radyatörün dış yüzeyini nemli bir bezle sildikten sonra kuru bezle kurulama işlemi yapın.
Tüm bu işlemleri yaparken temizliğe başlamadan önce yere uygun bir çarşaf veya havlu yerleştirmenizi tavsiye ederiz. Bazen ısı, kir ve tozun duvara yapışmasına neden olabilir. Leke ve kirleri duvarınızda kullanılan malzemeyi de göz önünde bulundurarak temizleyin.