




Kombinizi devreye almanın farklı seçeneklerini öğrenmek için detaylar burada.
Kazanınızı devreye almak ve garanti süresini başlatmak için detaylı bilgiler burada.
Kombi Kullanımında Yapılan Hatalar Nelerdir?
Tasarruf yapmak gerekçesiyle kombinizi kullanırken yapacağınız hatalar daha fazla enerji kullanımına dolayısı ile daha yüksek faturaların gelmesine neden olabilir. Kombi kullanımında sıkça yapılan hatalar ve yanlış bilinenleri sizler için sıraladık.
Kombiyi aç kapa yaparak tasarruf sağlamaya çalışmak
Kış aylarında eğer oda termostatı kullanmıyorsanız ve gündüz evde kimse bulunmuyorsa ve sadece akşam eve geldiğinizde kombiyi açarak konfor sıcaklığına ulaşmak isterseniz hem saat başına enerji tüketiminiz yüksek olur hem de istenilen sıcaklığa ulaşmanız uzun zaman alacağından konforsuz bir akşam geçmesine neden olabilirsiniz. Bu nedenle yoğun kış günlerinde evde olsanız da olmasanız da kombinizi düşük bir ayarda sürekli çalıştırmanız daha konforlu ısınmanızı ve birim zaman başına daha az tüketime neden olacaktır. Daha tasarruflu bir kullanım için sonbahar ve ilkbahar aylarında hava sıcaklıkları çok düşük olmadığından evde olmadığınız, temizlik ve havalandırma zamanlarında kombiyi kapatabilir ve sadece evde bulunduğunuz zamanlarda kombiyi açarak daha kısa sürede konfor sıcaklığına ulaşabilirsiniz.
Kombiyi gece yatarken kapatmak
Çok soğuk kış günlerinde ve oda termostatınız yoksa kombileri gece yatarken kapatmanın tasarruf sağlayacağı doğru bilinen yanlışlardan birisidir. Gece evin duvarlarının soğuması sonucunda sabahleyin soğumuş olan mekânı ısıtmak için kombinizi açtığınızda normalden daha fazla bir eforla çalışması gerekir. Bu da saat başına enerji tüketimini artırır. Uyku saatlerinde kombinizin sıcaklık ayarını düşürerek kombiyi daha verimli şekilde kullanabilirsiniz.
Kombiyi bakım yaptırmadan kullanmak
Kombi devreye alındıktan sonra kullanım sıklığı da göz önünde bulundurularak periyodik olarak bakımının yetkili servis tarafından mutlaka yapılması gerekmektedir. Kombiyi bakım yaptırmadan kullanmak sıkça yapılan hatalardandır. Kombi bakımı belirli periyodlarda yapılmaz ise cihazın ömrü kısalır, kullanıcı arıza sorunları yaşar ve enerjiyi tasarruflu kullanamaz. Yetkili servis tarafından yapılacak kapsamlı ve doğru bakım kombinin daima en yüksek verimle çalışmasını sağlayacaktır.
Kombi arızalarında yetkili servisten hizmet almamak
Kombide oluşan arızaların tespiti ve çözümü için yetkili servisten hizmet almadan arızayı uzman ve yetkili olmayan kişi veya kurum ile çözümlemeye çalışmak kombiye daha çok zarar verecektir. Yetkili servisler; tam ve doğru müdahaleler için sürekli eğitim alan ve denetlenen kişilerden oluşur. Arıza durumunda orijinal parça kullanımını yetkili servis sağlayabilir. Yapılan işlemler belgeli şekilde garanti kapsamında yapılır. Garanti kapsamında olsun olmasın her türlü şartta mutlaka yetkili servis ile çalışılması ve garanti dışı olsa bile emniyet ve güvenlik söz konusu olduğundan bütün bakım ve onarımların yetkili servislere güvenceli şekilde yaptırılması gerekir.
Su sıcaklığını yüksek dereceye ayarlamak
Sıkça yapılan hatalardan birisi de genel bir alışkanlık olarak kombilerin kullanım suyu sıcaklığının yüksek sıcaklığa ayarlanmasıdır. Su sıcaklığının ayarının gereksiz yüksek olması sıcak su hattında ısı kayıplarınızı artırmaya neden olur dolayısı ile enerji tüketimine ve faturaların artmasına neden olur. Kullanım suyu sıcaklıklarını kullanım yeri ile olan uzaklığına ve bölgenize göre en fazla yazın 38-40 oC kışın ise 40-43 oC sıcaklıklara ayarlanmanızı öneririz.
İyi bir yalıtımın yapılmaması
Kombi kullanımından tam randıman alabilmeniz için evinizin de yalıtımının iyi olması gerekmektedir. Evinizin yalıtımı yeterli değilse, sıcak hava kapı, pencere ve çatlaklardan dışarıya kaçacaktır.
Ve tabi en başta yapılan hatalı seçim. Kombinizi seçerken mutlaka bir profesyonele danışmanızda yarar vardır. Evinize uygun kapasite ile seçeceğiniz kombi cihazı da en verimli şekilde kullanmanızı sağlayacaktır. Bu konuda ücretsiz kombi danışman hattımızdan yararlanabilirsiniz.
HERMETİK ŞOFBEN NASIL ÇALIŞIR?
Şofben, evlerimizde veya işyerimizde banyo ve mutfaklardan sıcak su elde etmek için kullandığımız cihazlardır. Bu yazımızda hermetik şofbenlerin nasıl çalıştığına dair sıkça sorulan soruların cevaplarını sizlerle paylaşmak istedik.
Hermetik şofbenlerde herhangi bir tehlike söz konusu mudur?
Hermetik şofbenler, bulundukları ortamdaki oksijeni kullanmadıklarından dolayı eski bacalı şofbenlere göre daha güvenlidir. Şofbene gelen gaz bağlantılarında bir gaz kaçağı yok ise ve dışarıya çıkartılan baca borusunun şofbenle bağlantısında bir problem bulunmuyorsa herhangi bir tehlike söz konusu değildir.
Hermetik şofben mi bacalı şofben mi kullanmalıyız?
Hermetik şofbenler yanma için ortam havasını kullanmayıp dış havayı kullandığından daha güvenilir ve avantajlıdır.
Hermetik şofbenlerde sıcak su gecikmeli mi gelir?
Hermetik şofbenlerin çalışma sistemi bacalı şofbenlerden farklıdır. Su açıldığında tüm parçaların çalışma durumunu kontrol eden elektronik kart, herhangi bir arıza tespit etmediğinde istenilen sıcaklığa ulaşmak için şofbeni çalıştırır. Sıcak suyun talep edildiği musluk bataryasına suyun ulaşma süresi şofben ile arasındaki mesafeye, mevsimsel şebeke suyu sıcaklığına ve ardışık sıcak su talebine göre değişkenlik gösterir. Bu ön kontrol nedenli sıcak su 10-15 saniye sonra akmaya başlar.
Hermetik şofbenler sadece doğalgaz ile mi çalışır?
Hermetik şofbenler hem doğalgaz hem tüp (LPG) ile çalışır. Hangi tür kullanımı tercih edeceğinizi yetkili servisinize bildirdiğinizde, küçük bir aparat (manifold-enjektör sistemi) değişikliği sonrasında dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Hermetik şofben apartman bacasına veya havalandırmasına bağlanabilir mi?
Hermetik şofbenlerin normal apartman bacasına veya havalandırma boşluğuna bağlanması son derece tehlikelidir. Hermetik şofbenler orijinal baca ve uzatmaları ile mutlak suretle dış ortama çıkması gerekir.
Şofbenden gelen suyun sıcaklığı niçin değişir?
Modülasyon özelliği bulunmayan eski tip şofbenlerde suyun sıcaklığının sürekli değişmesinin sebebi suyun basıncındaki değişimdir. Şofbene gelen suyun basıncı değiştiğinde, şofbenden geçen suyun miktarı da değişeceğinden su sıcaklığı da değişecektir. Eğer halen eski tip bir şofben kullanıyorsanız şofbenin veya dairenizin soğuk su girişine su basınç regülatörü monte ederek suyun basıncını sabitleyebilirsiniz. Yeni nesil hermetik şofbenler tamamen elektronik kontrollü modülasyon özelliğine sahip olduğundan dolayı su basıncına bağlı olarak musluk veya duş bataryanızdan değişken miktarda su akışına göre gücünü ayarlayabilir, bu sayede de su sıcaklığını sabit tutar.
Banyoda ve mutfakta aynı anda sıcak su musluğu açık olduğunda su sıcaklığında sorun yaşanır mı?
Şofbeninizin kapasitesi yeterli değilse, aynı anda mutfakta ve banyoda bataryalar açıldığında istenilen su miktarı musluklarda eşit olarak paylaşılmaz şofbene en yakın bataryadan daha fazla su akışı olacaktır.
Elektrik kesildiğinde hermetik şofben kullanılabilir mi?
Hermetik şofbenler, elektrik kesilmelerinde kendilerini korumaya alır. Elektrikler geldiğinde şofben kendiliğinden çalışmayabilir veya bazıları otomatik olarak açık konumda devam edebilir. Otomatik başlamayan şofbenler için kullanıcının tekrar şofbenin ON/OFF butonuna basması gerekebilir.
Mutfakta sıcak su akıyor, fakat banyoda akmıyorsa nedeni nedir?
Eğer mutfakta sıcak su akıyor fakat banyoda akmıyor ise, banyoya giden sıcak su borularınızda veya banyo bataryanızda problem vardır. Böyle bir durumda lütfen tesisatçınızı çağırınız.
Warmhaus AquWa 12 Hermetik Şofben ile Tanıştınız mı?
Warmhaus AquWa 12 hermetik şofben akıllı emniyet teknolojileri ile tüketicilere güvenli kullanım ve konforlu sıcak su sağlar. Dakikada kesintisiz 12 litre sıcak su verme kapasitesine sahip olan AquWa 12 ile banyoda ve mutfakta aynı anda sıcak su musluğu açık olduğunda su sıcaklığında sorun yaşanmaz. AquWa 12 kullanıcısına yüzde 89,2’ye kadar verimlilik sunar. AquWa 12; ErP Direktifine göre en düşük NOx sınıf 6 seviyesiyle de doğa dostu bir üründür. Enerjinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan enerji dostu AquWa 12 değişken devirli fan sayesinde sadece bir ampul kadar elektrik tüketimi yapar ve bekleme konumunda sadece 3 W elektrik tüketir. Kompakt boyutları ile az yer kaplamanın yanı sıra şık bir tasarıma da sahip olan AquWa 12 şofbenin ön yüzünde karanlıkta dahi kullanılmasını sağlayan aydınlatmalı LCD Dijital ekranı kolay kullanım olanağı sunar.
Kışa Hazırlıkta Kombi Bakımı Neden Önemlidir?
Kombi cihazları kış sezonuna girilirken; bakım faaliyetleri yetkili servisler tarafından titizlikle yapılmalıdır.
Bakım Yapmak Neden Önemlidir?
Cihazınızın, devreye alım tarihinden itibaren kullanım sıklığı da dikkate alınarak periyodik bakımlarının yaptırılması; yakıt tasarrufu sağlar, cihazınızın ömrünü uzatır, olası arızaları en aza indirir, güvenlik ve emniyet sistemlerinin kontrolleri yapılmış olur. Önleyici bakım, cihazın çalışma durumlarına göre, 3 aylık, 6 aylık veya 1 yıllık periyodlarda yapılabilir.
- Bakım; sorunsuz ve uzun çalışma ömrü için gereklidir.
- Sık ve periyodik bakım, pahalı onarımları önler.
- Kapsamlı ve doğru bir bakım, kombinin daima en yüksek verimle çalışmasını sağlar.
- En iyi çalışma koşulları, bakım ile garanti altına alınabilir.
Bakımı Kime Yaptırmalı?
Kombi bakımı yüksek güvenlik ve teknik bilgi gerektiren bir işlem olduğundan sadece ve sadece yetkili servisi tarafından yapılmalıdır.
Yetkili servis kontrol, bakım ve parça değişimlerini cihazın normal çalışma şartlarında ve cihazın bulunduğu yerde yapacaktır. Cihaz üzerinde herhangi bir işlem yapmadan önce mutlaka müşteri bilgilendirilerek onayı alınır. Bakım sonrası teknik bir sorun olmaması için tüm komponentlerin kontrol ve montajı dikkatle yapılır. En son kalibrasyon işlemi yapılarak güvenle teslim edilir.
Bakımda Nelere Dikkat Edilir?
Cihaza bakım yapmadan önce normal çalışıp çalışmadığı-varsa arıza durumu gibi-fonksiyonları kontrol edilmelidir. Sıcak su ve kalorifer pozisyonlarında birkaç kez çalıştırılıp; durdurularak, ısıtma değerleri ve çalışma sesi kontrol edilerek bakım öncesi ve sonrası tespitleri hassasiyetle yapılmalıdır.
Oda Termostatı Kullanmanın Faydaları
Ülkemizde iklimsel duruma göre Ekim ayından Haziran ayına kadar sürebilen ısıtma sezonu süresince dış hava sıcaklığı değişkenlikler gösterir. Binaların ve konutların bu süreçte ısı kayıpları sürekli değişkenlik göstereceğinden ısıtma cihazlarımızın (kombilerin, kat kaloriferleri, kazanlar…) da bu değişkenliğe uyum sağlaması gerekmektedir. Isı kaybını etkileyen en önemli etkenlerden biri de konutun/binanın izolasyon kalitesidir.
Öncelikle bilinmesi gereken oda termostatı kullanılmadığı durumlarda kombiler nasıl çalışır?
Eğer bir oda termostatı kullanmıyorsanız kombiniz ayarladığınız kalorifer suyu sıcaklığına göre çalışır ve bu ayar sıcaklığına yaklaştıkça modülasyon kabiliyetince kombi gücünü kısmaya başlar. Böyle bir çalışma düzeninde örneğin ayarladığınız kalorifer sıcaklığı 50 derece ise kombi daima bu sıcaklığa göre çalışacak ama aslında evinizin ısınıp ısınmadığını bilemeyecektir. Bu da havaların ısınmaya başladığı dönemlerde kombi su sıcaklığını düşürmeden aynı kalorifer su sıcaklığına göre çalışmaya devam edecektir. Tersi bir durumda ise havaların daha fazla soğuduğu dönemlerde de daha fazla ısıtmaya ihtiyacınız olduğunu anlamadan yine aynı kalorifer su sıcaklığına göre çalışmaya devam edecektir. Yani her iki durumda da konforsuzluk yaşanacak, sıcak dönemlerde de gereksiz enerji tüketimine ve dolayısı ile atık gaz üretimine neden olacaktır.
Oda termostatı kullanmakla hangi faydalar sağlanır?
- Evinizin veya bulunduğu ortamın sıcaklığını sürekli olarak ayarlanan sıcaklığa göre sabit kalmasını sağlar.
- Kombinizin gereksiz çalışmasını önleyerek hem yakıt hem de elektrik tüketiminin azaltılmasını/düşürülmesini sağlar.
- Ortam sıcaklığınızda aşırı değişkenlikler yaşanmadığından daha sağlıklı bir ortam oluşur.
- Yakıt tüketimi ölçümleriniz için daha doğru bir kıyaslama imkânı olur.
- Eğer program saatli bir model kullanıyorsanız;
- Evde bulunduğunuz saatlere göre konfor ve bulunmadığınız saatlere göre de düşük/ekonomi sıcaklıklarını ayrı ayrı belirleyebilirsiniz.
- Uyuma zamanına ve oturma saatlerine göre ekonomi ve konfor sıcaklıklarını ayrı ayrı belirleyebilirsiniz.
- Tatil veya uzun süreli evde olmama durumlarında donma koruması modunda bırakabilirsiniz.
- Daha çevreci bir kullanım sağlar, karbon ayak izinizi düşürürsünüz.
- Sürekli kombi paneli üzerinden ayar yapmayacağınız için tuş takımlarının daha uzun ömürlü olmasını sağlarsınız.
- Evdeki tüm kullanıcılar için kalorifer sıcaklığına göre değil ortam sıcaklığına göre konfor bilincinin oluşmasını sağlar.
Günümüzde zamanımızın büyük kısmını evlerimizde geçiriyoruz. Evlerimizde veya iş yerimizde ısınmamızı ve sıcak kullanım suyunu elde etmemizi sağlayan kombilerimizi en doğru şekilde nasıl kullanırız? Kombi kullanırken doğal gazdan nasıl tasarruf sağlarız? Warmhaus kombi kullanıcıları için tüm cevaplar yazımızda.
Doğal gaz tüketimini daha ekonomik kullanmak için;
1. Öncelikle eğer bir oda termostatı kullanmıyorsanız haftalık program saatli, modülasyonlu Dijital Oda Termostatlı kumanda aksesuarlarımızdan (WT-07, WT-08, WT-RF03) birini kullanabilirsiniz. Bu kumanda cihazlarımızla bir gün içinde 6 farklı zaman dilimine istediğiniz sıcaklık değerlerini ayarlayabilirsiniz.
Böylece;
a. Evde uyuma, temizlik ve havalandırma saatlerine göre düşük sıcaklık ayarı (örneğin: 18-20 oC) ve aktif olduğunuz saatler için (örneğin: 21-23 oC) ayarı yapabilirsiniz.
b. Bu süreçte işe gitmek durumundaysanız ve evde kimse bulunmuyorsa işte olduğunuz saatler için evinizin düşük sıcaklıkta kalmasını ve iş dönüşünde istediğiniz konfor sıcaklığında olmasını sağlayabilirsiniz.
c. Yine dışarıda çalışma durumunda olanlar için RecoWa Akıllı Oda Termostatlı Uzaktan kumanda ile İnternet sayesinde istediğiniz yerden kombinizi açıp kapayabilir, evinizin sıcaklığını ayarlayarak gaz tüketimini kontrol edebilirsiniz.
d. Kumandalar sayesinde kombiniz oda sıcaklığına göre kombinizi otomatik kontrol ederek eviniz ısınmaya başladıkça kombiniz (modülasyonlu çalışma özelliği ile) kalorifer sıcaklığını düşürecektir.
2. Radyatörlerinizde termostatik vana kullanıyorsanız ayarlarınızın oda sıcaklıklarına göre doğru ayarlandığını kontrol edin. Kullanmadığınız veya sadece depolama için kullandığınız odalarda vanayı 1-2 (12-16 oC) konumunda kullanabilirsiniz. Evinizin diğer mekânları için kademelere göre oturma odası ve salonlar için 3-4 kademe arasını, ev içi koridorlar için 2-3 kademe arasını, mutfak ve yatak odaları için 3 kademesini kullanabilirsiniz.
3. Bir yoğuşmalı kombi kullanıyorsanız ve oda termostatı kullanmıyorsanız doğal gazın enerjisinden tam olarak faydalanıp yoğuşma elde etmek için kombi kalorifer sıcaklığı ayarını maksimum 55 oC’yi geçmeyecek biçimde ayarlayın.
4. Evlerinizin temizlik ve havalandırma zamanlarında kombinizi yaz (sadece sıcak kullanım suyu) moduna alın. Sadece tek bir odayı havalandırmak istiyorsanız o odanın radyatörünü kapatın.
5. Kombinize bir Kablolu Dış Hava Sıcaklık Sensörü (WDHS-01) aksesuarı bağlatıp kalorifer sıcaklığını havanın değişen sıcaklığına göre otomatik ayarlanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece hava soğudukça kombi kalorifer sıcaklığını artıracak ve hava ısındıkça kalorifer suyu sıcaklığını otomatik olarak azaltacak ısıtma sezonu süresince ortamın ihtiyacı kadar enerji harcayacaktır.
6. Genel bir alışkanlık olarak kombilerde sıcak kullanım suyu sıcaklığı yüksek sıcaklığa ayarlanır ve suyu musluk bataryasında soğuk su ile karıştırarak ılıştırma yapılır. Oysaki kombilerinizde kullanım suyu sıcaklık ayarlarını gereksiz yere çok yükseğe ayarlamanız sıcak su hattında ısı kayıplarınızı artırmaya neden olacaktır. Bu yüzden kullanım suyu sıcaklık ayarlarınızı kombi üzerinde 38-43 oC arasında tutmanızı öneririz.
7. Tüm Warmhaus kombilerde bulunan Pre-Heat/Ön Isıtma Özelliğini* yetkili servislerimize açtırarak kullanım suyunu kombide hazır sıcak halde bulundurabilirsiniz. Böylece kombiden sıcak su talep edildiğinde sıcak su gelene kadar akıtılan soğuk su kaybında (kombi ile musluk/batarya mesafenize göre) belirgin bir azalma olacaktır.
*MinerWa 25 kombi modelimizde otomatik olarak açıktır.
8. Kombiniz evin balkonunda monteli ise bağlantı borularını izolasyon (köpük) kılıfları ile kaplayabilirsiniz. Eğer kapalı bir balkonunuz yoksa ve kombi bir dolap içerisinde ise bu dolabın kombiyi soğuk havadan korumak için yeterli ısı yalıtımını sağlayan bir malzemeden yapılmış olduğundan emin olun. Eğer koruma özelliği zayıf bir malzemeden yapılmışsa değiştirmenizi veya yanmaz özellikli izolasyon malzemeleri ile takviye etmenizi öneririz.
9. Isı kayıplarının önemli bir bölümü de pencere ve kapı aralıklarından gelen soğuk hava olduğundan bunlar için özel olarak üretilmiş ve satılan izolasyon malzemeleri (bant, sünger, fitil) ile bu aralıkları kapatın. Ayrıca pencere ve kapı kasalarının oturduğu duvar yüzeyleri ile aralarında kalan boşlukları sıva, alçı veya sıkma köpük gibi malzemelerle doldurun.
Evlerin sıcaklığını ısıtma süresince korumanın mutlak şartlarından biri yalıtımlı/izolasyonlu duvarlara sahip olmasıdır. Isı kaybının yüksek olduğu diğer alanlar da pencereler ve dış balkonlara açılan kapılardır dolayısı ile bunlarda camların sızdırmaz çift cam olması ve malzemelerin kaliteli ve hasarsız olması önemlidir. Eğer bunlar sağlandıysa ve oda termostatı veya dış hava sensörü kullanılmıyorsa mekân duvarlarının soğumaması için, geceleri kombiyi en düşük sıcaklıkta çalıştırmak yeterli olacaktır. Kombinin geceleri düşük sıcaklıkta çalıştırılmaması halinde kullanım saatlerinde kombi çalıştırıldığında duvarların ısınması uzun zaman alır ve bu da genel ortalamada enerji tüketiminin daha fazla olmasına neden olur.
Eğer evinizde bir oda termostatı kullanıyorsanız uyuma saatlerinde oda sıcaklığını 18-20 oC sıcaklığına (bu sıcaklık tercihinize bağlı olarak 16 oC’ye kadar) ayarlayabilirsiniz.